real-madrid-vs-liverpool

UEFA Čempionų lyga ⚽ Kas laimės?

UEFA Čempionų lyga – tai pats prestiziškiausias klubinis futbolo turnyras pasaulyje. Jame žaidžia galingiausios futbolo komandos iš Europos, pritraukdamos pajėgiausius pasaulio futbolininkus ir didžiulius pinigus. Šis turnyras yra rengiamas nuo 1955 metų, tuometinis turnyro pavadinimas buvo Čempionų taurė. Daugiausia nugalėtojų taurių laimėjo Madrido Real – 13. AC Milan – 7, Liverpol – 6, Miuncheno Bayern – 5, FC Barselona – 5, Ajax – 4. Turnyras pritraukia vidutiniškai 3,7 mlrd. žiūrovų dėmesio.

uefa-čempionų-lyga

Kviečiame skaityti, kas dar naujo nutiks 2022 metais futbolo pasaulyje.

Istorija ir sistema

Turnyras yra solidus ir tuo, kad kokie nors keitimai sistemoje yra atliekami ne dažniau nei kas treji metai. Kadangi keitimų nėra daug – sistema yra labai aiški. UEFA čempionų lyga turi tris atrankos etapus, po kurių seka grupės varžybos. Turnyro pradžioje 1992 metais varžėsi tik šalių čempionai, bet norint stipresnio turnyro buvo priimta ir daugiau komandų atsižvelgiant į nacionalinių pirmenybių stiprumą.

Grupių etape žaidžia 32 komandos suskirstytos į 8 grupes. Į kitą etapą patenka dvi geriausios komandos, o trečią vietą grupėje užėmusi komanda keliauja į Europos lygą. Grupių etapo standartas – visos komandos su „grupiokėmis“ žaidžia po rungtynes namie ir išvykoje. Sportinio įdomumos principas – traukiant burtus, į tą pačią grupę negali patekti dvi tos pačios šalies komandos. Po to prasideda atkrintamosios varžybos: aštuntfinaliai, ketvirtfinaliai, pusfinaliai ir finalas. Silpniausios lygos deleguoja savo atstovus į ankstyvuosius atrankos etapus. Tuo tarpu pajėgių lygų čempionai ir dar keletas klubų pagal lygos reitingą patenka tiesiai į grupių etapą. Todėl Anglijos, Vokietijos, Ispanijos ar Italijos klubai paprastai pradeda turnyrą nuo grupių etapo ir paskutiniu metu dominuoja viso turnyro metu.

Ilga „Real“ kelionė link finalo

Ilgus dešimtmečius Madrido „Real“ vardas ir krepšinyje, ir futbole iškeliamas į viršūnę. Komanda tiesiog negali turėti blogų sezonų, nes prie pastovių titulų pripratinti Ispanijos sirgaliai to nesuprastų. Grupės etape Madrido komanda savo varžovais galėjo įvardinti: Milano „Interą“, Tiraspolio „FC Šerifą“, Donecko „Šachtarių“. Iškovoję 5 pergalės ir 15 taškų „Real“ komanda užėmė pirmąją vietą, įmušdama 14 įvarčių ir praleisdama 3. Šis įvarčių santykis rodo norą demonstruoti gynybinį futbolą. Nebuvo nei sutriuškinimų, nei ryškaus dominavimo.

fc-real-madrid

Burtai ir varžovas Paryžiaus „San Germain“ klubas

O kas buvo toliau? Prasideda pats įdomumas. Burtai ir varžovas Paryžiaus „San Germain“ klubas. Be abejo tai buvo galingiausia aštunfinalio pora. Paryžiečiai patekę į vieną grupę su Mančesterio „City“ klubu, turėjo tenkintis antrąja vieta grupėje, todėl pagal burtų taisykles privalėjo gauti komandą iš pirmųjų vietų kitam pogrupyje. Taigi laukė trileris. Pirmosios rungtynės išvykoje „Real“ komandai susiklostė apmaudžiai. Komandos žaidė skirtingai. Nors kamuolio kontrolė buvo apylygė, bet smūgių į vartus „PSG“ atliko 8, o „Real“ – 0! Netgi taip žaidžiant buvo galima išnešti „sveiką kailį“, bet ketvirtą pridėto laiko minutę, vienintelį rungtynių įvartį pelnė „PSG“ žaidėjas Klian Mbappe. Atsakomoji dvikova ir ką gi – prancūzams reikia saugoti rezultatą. Žaidžiama atsargiai, remiamasi kontratakomis ir 39 minutę įvartis į „Real“ vartus. Išsigelbėjimui reikia bent dviejų įvarčių. Antrasis kėlinys ir prasidėjo komandos trečiojo kapitono, senbūvio, K. Benzema šou. Nuostabus „hettrickas“ 61, 76 ir 78 minutėmis.

Kita stotelė – ketvirfinalis su Londono „Chelsia“

Silpnų varžovų šiame etape nebūna. Pirmosios rungtynės „Stamford Bridge“ stadione. Priešingai nei aštunfinalyje, šį kartą „Realas“ puolimo mašinos nestabdė. Šį kartą – tris įvarčiai! O kas juos įmušė? Ogi K. Benzema. Auksinis „Realas“ veteranas pasižymėjo 21, 24 ir 46 minutėmis. K. Havertas 40 minutę rezultatą sušvelnino. Grįžtant namo, „Realas“ turi prabangą netgi pralaimėti 1 įvarčiu. Kartais tokia prabanga atlieka meškos paslaugą. O štai ir įdomumas. 75 rungtynių minutė ir „Chelsia“ pirmauja 3-0! „Realas“ ties iškritimu! 80 minutė stadionas atsikvėpia lengviau Rodrigo išlygina bendrą abiejų rungtynių rezultatą. Pratęsimas ir 96 minutę įvartį įmuša K.Benzema! „Realas“ vėl sausas išlipa iš balos.

Pirmosios rungtynės su Mančesterio „City“

Galbūt UEFA čempionų lyga pusfinalis bus ramesnis? Kur „Realas“  ramybės nelieka. Pirmosios rungtynės su Mančesterio „City“ komanda buvo itin rezultatyvios. Finalinis švilpukas skelbė 4-3 Mančesterio „City“ pergalę. Dar tvirtesnį pagrindą Mančesterio komanda paklojo antrame mače iki 90 minutės. Pirmaudami antrose rungtynėse rezultatu 1-0 ir turėdami saugią dviejų įvarčių persvarą, atrodo patyrė neįmanomą. „Realo“ žaidėjas Rodrygo 90 minutę įmuša pirmąjį įvartį. Po minutės tas pats Rodrygo rezultatą padvigubino. O per pratęsimą 95 minutę „karališko“ klubo šio sezono karalius K. Benzema uždėjo vyšnią ant torto. 11 metrų baudinys ir įvartis. Pergalė ir Finalas! Galima prisiminti, kad panašius stebuklus trenerio Carlo Ancelotti komanda šiais metais sukūrė ir aštuntfinalyje prieš „Paris Saint Germain“ bei ketvirtfinalyje su Londono „Chelsea“. Šios rungtynės atnešė rekordą ir antirekordą. „Realo“ treneris Carlo Ancelotti tapo pirmuoju treneriu 5-ą kartą komandą atvedusiu į finalą, o nelaimėlis „City“ treneris Pepas Guardiola pralaimėjo net šeštąjį pusfinalį susilygindamas su Jose Mourinho.

Lengvesnis „Liverpool“ kelias?

B grupėje jokio vargo. Iškovoti visi galimi 18 taškų. Jokių intrigų, jokio išskirtinumo. Po burtų traukimo aštunfinalyje gavus Milano „Inter“ nebuvo jokio šoko. Milano komandos šlovės valanda gerokai praeityje. „Liverpool“ kontroliavo abudu mačus. Pirmasis išvykoje laimėtas rezultatu 0-2, po R. Firmino, M. Salah įvarčių. Pažymėtina jog per visas rungtynes buvo vos du smūgiai į vartų plotą ir du įvarčiai. Antrose, nors ir „Liverpool“ pralaimėjo rezultatu 0-1, bet kontroliavo rungtynes ir bendrų įvarčių santykio išlyginimo nebuvo nei kalbos. Užtikrintas kelias toliau į ketvirfinalį.

Lisabonos „Benfica“

O čia Lisabonos „Benfica“. Portugalai nuo auksinių „Porto“ komandos laikų visada bando dar kartą išauti ne tik su rinktine, bet ir su klubiniais pasiekimais. Deja, šį kartą „Benficos“ kelyje galingasis „Liverpool“ nepaliko šansų. Pirmąsias rungtynes išvykoje laimėjo „Liverpool“ rezultatu 3-1. Rungtynės buvo analogiškos pirmajam aštunfinalio susitikimui. Užtikrinta „Liverpool“ kamuolio kontrolė, leidžiant tik retkarčiais varžovams atlikti smūgius į vartus. Antrosios rungtynės – žaidimas dėl žiūrovų. Rungtynės baigėsi rezultatu 3-3. „Benfica“ išlygino rezultatą prieš pat rungtynių pabaigą, todėl net teorinės grėsmės dėl pralaimėjo nebuvo.

Ispanijos „Villareal“

„Liverpool“ žygis tęsiasi. Pusfinalyje dar vienos futbolo šalies atstovas. Ispanijos „Villareal“. Kai nagrinėjome „Real“ kelionę link finalo, matėte intrigas, paskutinių sekundžių smūgius, emocijas. O čia ugnis įsižiebė tik antrųjų rungtynių pirmoje pusėje, bet finale rami „Liverpool“ kelionė. Pirmosios rungtynės identiškos ir aštunfinaliui, ir ketvirfinaliui. Visiška vartų kontrolė („Villareal“ 0 smūgių į vartų plotą) ir užtikrinta pergalė. 2-0.

fc-liverpool

Antros rungtynės, o štai pagaliau ir rimta kova, bet tik pirmame kėlinyje. Taigi, prasidėjus antrajam kėliniui bendras rezultatas lygus. O tada tos lemtingos 12 minučių. Po Fabinho, Luiso Diazo ir Sadio Mane įvarčių per 12 min. „Liverpool“ komanda penktą kartą klubo istorijoje prasibrovė į Čempionų lygos finalą. Dar vienas didis laimėjimas – išsaugotas pergalių kalvis J. Kloppas. Pastarasis pateko į vieną „lentyną“ kartu su Marcello Lippi, Serui Alexui Fergusonui ir Carlo Ancelotti. Šie strategai yra keturis kartus patekę į čempionų lygos finalą. „Liverpool“ turi šansą pasiekti dar vieną rekordą – komanda gali tapti pirmąja Anglijos komanda, kuri turi šansą laimėti keturis titulus per vieną sezoną: UEFA Čempionų lyga, „Premier“ lygą, FA taurę ir Lygos taurę.

Didenybės UEFA Čempionų lygos finalas 

Ramybė prieš paskutinių sekundžių meistrus. Klasika prieš klasika. Tradicijos prieš tradicijas. Dvi komandos iš Europos elito gegužės 28 dieną stoja viena priešais kitą. UEFA Čempionų lygos finalas vyks gegužės 28-ą dieną Paryžiaus „Stade de France“ stadione. Pagal pirminį planą rungtynės turėjo vykti Rusijoje Sant Peterburge, bet futbolo bendruomenė suregavo į barbarišką Rusijos pradėtą karą Ukrainoje, todėl finalas perkeltas į Paryžių. „Real“ komanda čempionais yra tapę trylika kartų ir pralaimėję vos tris kartus. Šis finalas 2018 metų kartojimas ir galbūt „Liverpool“ revanšas. 2018-ųjų finale Kyjive „Real“ irgi susitiko su „Liverpool“ bei triumfavo 3:1.

Kviečiame skaityti mūsų praėjusių metų straipsnį apie UEFA 2022. 

Į viršų